Bádogos műhely Dunaszekcső

 • Bádogos műhely Dunaszekcső – Bádogostőke
  Kiadás éve: 2011 A keményfából készült fél méter magas, és 40 cm átmérőjű bádogostőke a műhely fontos tartozéka volt: a megfelelően kialakított lyukakba illesztették a különböző bádogosüllőket, karimázó és áthajtóvasakat. A tőkére helyezték azt a tenyérnyi ólomalátétet is, amelyen a kisebb lyukasztásokat végezték.
 • Bádogostőke
  Bádogos műhely Dunaszekcső 2011. A keményfából készült fél méter magas, és 40 cm átmérőjű bádogostőke a műhely fontos tartozéka volt: a megfelelően kialakított lyukakba illesztették a különböző bádogosüllőket, karimázó és áthajtóvasakat. A tőkére helyezték azt a tenyérnyi ólomalátétet is, amelyen a kisebb lyukasztásokat végezték.
 • Borítófogó
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Speciális bádogos fogó a borítófogó (dekkfogó), amelyet egy borítóvassal (salejzni, saleizni) és egy fakalapáccsal együtt használnak épületbádogos helyszíni munkáknál. A műhely felszereléséhez négy egyenes borítófogó és egy áthajtóvas tartozott.
 • Borítóvas
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A borítóvasat (salejzni, saleizni) egy speciális bádogos fogóval, a borítófogóval (dekkfogóval) együtt használják épületbádogos helyszíni munkáknál. „A hajlításokat borítóvassal végezzük oly módon, hogy élét a lemez azon helyére támasztom, ahol a lehajtást elvégezni akarom, [négyszögletes] részét testemhez támasztom és a lehajtandó lemezrészt fakalapáccsal a [szemközti] élre ráhajlítom. Ha az álló korcot […]
 • Cégtábla (2011)
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Perger Antal bádogosmûhelyének cégtáblája.
 • Csatorna záródísz
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Ifjabb Perger Antal által készített csatorna záródísz a műhelyként is funkcionáló házuk ereszén.
 • Derékszögek
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A mérés és előrajzolás eszközei közé tartoznak a falra akasztott derékszögek, vinklik. Végük mintásan kidolgozott.
 • Forrasztópáka
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A bádogosműhely egyik legfontosabb eszköze a forrasztópáka. A viharvert, javított, toldozott tárgy egy régebbi típusból lett átalakítva, hogy illeszkedjen a kemping gázpalackhoz, melyről üzemeltették. Cserélhető vörösréz pákája elhasználódott, elégett. A bádogosforrasztónál a gázláng egyenesen a pákafejet melegíti, és ehhez érintik hozzá a rúd alakú forraszanyagot. (Ilyet nem találtunk a műhelyben.) A […]
 • Körolló
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Jellegzetes alakú bádogos gép a körök és gyűrűk kivágására használható körolló (körvágó). A műhelyben a nagy munkaasztal végére van felerősítve. A vágást az íves karok érintkezésénél található egymás felé forgó körpengék végzik, amelyeket kúpos fogaskerekekkel, kézi meghajtással lehet mozgásba hozni.
 • Műhely
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Az 1930-as években Perger Antal által alapított bádogosműhely Dunaszekcsőn.
 • Peremezőgép
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A peremezőgépen ,,görbe vonalakkal határolt idomok széleinek fel- vagy lehajtását” lehet elvégezni. A műhelynyelven zikni- vagy zitnigépnek nevezett peremezőgép, bordázógép, dudorítógép igen fontos tartozéka egy bádogosműhelynek. Egy kisméretű fapadra lett rászerelve, (jobb kezes mesterhez igazítva), így kényelmesen mellé lehet ülni. A gépen két egymás felé forgó, cserélhető, kis méretű (3,5 cm […]
 • Sablonok
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A műhelyben tucatjával összefogva a falon lógnak a sablonok. Egy bádogosműhelyben akár száz mintát is használnak.
 • Sikattyú
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A fogószerszámokhoz sorolható az úgynevezett sikattyú, tulajdonképpen egy kisméretű kézi satu: „mindenféle tárgyak megfogására és összefogására.” Ezen a képen egy szélespofájú sikattyú látható, amelyet egy kis kurbli segítségével lehet összeszorítani.
 • Táblaolló
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A karos táblaolló, más néven lemezolló vagy bleiser, nagy méretű bádoglapok egyenes vágására alkalmas. Öntöttvas munkaasztalán egyéb műveletek is végezhetők: például rajzolás, szabás, egyengetés.
 • Tárcsák, rádlik
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. A peremezőgéphez való tárcsákat egy falra függesztett deszkalapon, szögekre akasztva tárolták, így jól áttekinthető volt.
 • Vulcnizó gép
  Bádogos műhely, Dunaszekcső, 2011. Lemezszegélyek hengeres kialakítására szolgál a gömbölyítőgép (göngyölítőgép, vulcnizógép, wulcnizó, horgasztó vagy peremező gép). A csöves beszegés megerősíti az anyagot (például az ereszcsatornák esetében), az edények szélénél pedig az élek okozta sérülések elkerülésére alkalmazzák. A műhelyben egy olyan gömbölyítőgép található, amely úgynevezett ,,egyetemes gép”, azaz több funkció elvégzésére is alkalmas: lehet még […]