Sarusi István

 • Bocsi Éva népviseleti babakészítő
  Bocsi Éva népi iparművész népviseleti babakészítő. Salgótarjáni otthonában az egykori kazár-vizslási, azaz a legszínesebb palóc népviselet őrzője. Babáinak ruháit a népviseleti ruhagyűjteményük egy-egy darabjából varrja, míg a jobb állapotban fennmaradtakat ő maga hordja – például rendezvényeken. Időpont: 2018. Copyright: Sarusi István.
 • Galambos Nándor, hintókészítő
  Galambos Nándor, füzesgyarmati hintókészítő. Édesapja műhelyét örökölte meg, ahol a teljes folyamatot: bognár és kerékgyártó munkát, fém- és kovácsmunkát, az esztergálást, festést, szövetburkolatok elkészítését végzik. Nem tárolják sokáig a kész hintókat, mint ezt, amiért a munka végeztét követően szinte azonnal jön a tulajdonosa. Időpont: 2019. Copyright: Sarusi István.
 • Gombos Miklós, harangöntő
  Gombos Miklós, hazánk egyetlen harangöntője éppen egy kisebb harangot csiszol őrbottyáni műhelyében. Ezzel ér véget az öntési folyamat, ami egy nagyobb harang esetében félévnyi munkát is igényel. Időpont: 2017. Copyright: Sarusi István.
 • Hafner Miklós, busómaszk faragó
  Hafner Miklós, Népművészet Ifjú Mestere díjas busómaszk faragó. Mohácson mindmáig élénken őrzik a kereszténységnél régebbi sokác hagyományt, a busójárást. Ennek előkészületeként faragják és díszítik évről-évre maszkjukat a férfiak. Kivételesen Miklós édesanyja is farag ‒ első nőként. Copyright: Sarusi István.
 • Kovács J. Attila, csizmadia és cipészmester
  Kovács J. Attila kisgyőri csizmadia és cipészmester. Miskolci műhelyében hagyományos, százéves módszerekkel készít kézműves lábbeliket a legkülönlegesebb bőrökből: vizából, struccból, krokodilból… Itt éppen a felsőrészt és a talpat egyesíti, vagy ahogyan a suszterek mondják, házasítja. Munkájának eredményeként 2019-ben négy aranyéremmel és egy serleggel tért haza a németországi nemzetközi bajnokságról. Idő: 2019. Copyright: Sarusi István.
 • Mihalkó Gyula, kalaposmester
  Mihalkó Gyula balmazújvárosi kalaposmester pásztorkalapjairól híres. Remélhetőleg ‒ igaz némi kihagyás után ‒ fia folytatja a mesterséget, így e foglalkozás sem merül feledésbe. Hisz’ van igény a kézzel készült, hagyományos fejfedőkre. Időpont: 2018 Copyright: Sarusi István.
 • Mikecz Mihályné, báb, játéktervező és -készítő
  Mikecz Mihályné, báb, játéktervező és -készítő kedvenc figurája a sárkány. Tapasztalata szerint sokkal jobban megnyílik a gyerek, ha a bábbal „beszélget”, mintha szülei kérdeznek tőle ‒ mondjuk, hogy mi volt az óvodában? Ezért kezdett ezzel foglalkozni Ildikó néni. Időpont: 2019. Copyright: Sarusi István.
 • Mosonyi Éva, tojásfestő
  Mosonyi Éva pécsi tojásfestő nem csupán összegyűjti, hanem aktívan fenntartja, hímes tojásain mutatja be a magyar mintakincset. Időpont: 2018. Copyright: Sarusi István.
 • Petrovics Sándor, dikókötő
  Petrovics Sándor, balmazújvárosi dikókötő Erdélyben sajátította el eme ritka mesterséget. Ahogy megrendelést kap, sásból fonja be a keretet, amit előzőleg maga készített. Annak idején, a 19. században már a tornácra került a fekhely, ami annak előtte még a lakásbelsőket ékítette. Időpont: 2018. Copyright: Sarusi István.
 • Radics László, mézeskalács-készítő
  Radics László, debreceni mézeskalács-készítő 2017-ben elhatározta, hogy megalkotja a cívisváros szívét. Ehhez gyereksegítséggel 700 kicsiny mézeskalácsszívet helyeztek a táblára. Időpont: 2017. Copyright: Sarusi István.
 • Rózsa Krisztina, karamellszobrász
  Rózsa Krisztina, szigetszentmiklósi karamellszobrász szinte végtelen variációban készít tortadíszeket. Időpont: 2018. Copyright: Sarusi István.
 • Sarusi István mesterségfotói
  Két megközelítése van annak, miért foglalkozom régi és ritka mesterségek felkutatásával és bemutatásával. Egyik a szakmai: fotós: újságíróként fontosnak tartom az ismeretterjesztést, így a feledésbe merülő foglalkozások felelevenítését ‒ vagy legalább emlékek megőrzését. Másrészt pedig emberileg érdekelnek e mesterségek. Mindig a kíváncsiság, új és érdekes információk felfedezését látom egy-egy kézművesnél tett látogatásban. Generációs kérdés az, […]
 • Smulovicsné Winter Katalin, kefeketötő
  Smulovicsné Winter Katalin budapesti kefeketötő műhelyében ezernyi féle-fajta súroló- és tisztítóeszköz készül. Körömkefétől a hajkeféig, edénytisztítótól a hátmosóig megannyi típust készít, sőt! Még ecseteket is. Ma már kevésbé száraz, piszkos e szakma, mint anno, amikor a nyersanyagokat is maguk készítették. Ezért iszik a kefekötő… Időpont: 2020. Copyright: Sarusi István.
 • Szíjártó Zoltán, kádár
  Szíjártó Zoltán nagykanizsai kádár műhelyében nem csak méretes, több száz literes hordók készülnek, hanem ilyen kicsi ivóeszközök is. Ezek a csobolyók. Klasszikusan bort és pálinkát tároltak bennük. Időpont: 2018. Copyright: Sarusi István. Szíjártó Zoltán nagykanizsai kádár nem csupán épít, javít is. Ez az 1100 literes, több évszázados kád is éppen arra vár, hogy a szakember […]
 • Szőke Péter ostorkészítő
  Szőke Péter, békéscsabai ostorkészítő elkötelezett a jellegzetesen helyi, kis-sárréti ostorok készítése, de még a velük kapcsolatos ismeretterjesztés iránt is. Pásztor barátjával, Lehoczki Mátyással rendszeresen “bírják működésre” az ostorokat: ezzel nem csak a gyakorlatban tarják életben pásztor eleik szokását, hanem az ostor élettartamát is növelik. Használatlanul kiszáradna, elrepedezne az eszköz. Időpont: 2019. Copyright: Sarusi István.
 • Szombati Zsigmond csikóbőrös kulacs-készítő
  Szombati Zsigmond debreceni csikóbőrös kulacs-készítő az országban utolsóként őrzi a hortobágyi pásztorok ivóeszközének évszázados titkait. Ma már csak megrendelésre dolgozik a mester, ám otthonában központi szerepet kapnak a dísz- és ivókulacsok. Időpont: 2019. Copyright: Sarusi István.