Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület  •  MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottság
Ki a kézműves?  •  Hírek, programok  •  Kereső
Nyitóoldal
Mester-kereső
Nyitott műhelyek
Technológiai Tudás Tára
Kézművesek öröksége
Múzeumi barangoló
Digitális céhláda
Ipar-kép-tár
Enciklopédia
Szakmatörténeti Elektronikus Könyvtár
Könyvespolcra
Bemutatkozás
A honlapról
Az Egyesület
A Munkabizottság
Kapcsolat
A nap képe

Takács Céhláda

A körmendi Takács céh ládája 1829-es évszámmal, belső fedelén céhmester, atyamester és a jegyző nevének felsorolásával, magyar címerrel, babérkoszorúval. – Őrzőhely: Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, Körmend. Leltári szám: BSLM 64.171.1

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

A Cser Kiadó meghívja Önt 2009. december 10-én, csütörtökön 17 órakor a Kisfaludy Galériában (Balatonfüred, Kisfaludy utca 1.) Krizsán András–Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete című könyvének dedikálással egybekötött bemutatójára, valamint Somogyi Győző kiállításának megnyitójára.

A kiállítást megnyitja és a könyvet bemutatja: S. Lackovits Emőke.

meghivo furedi emil.pdf

 

Lakás és bútor 1920 és 1948 között

A Cser Kiadó meghívja Önt 2009. december 15-én kedden 19 órától Kiss Éva: Lakás és bútor 1920 és 1948 között című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára az Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávéházába (Budapest, VII. ker. Károly krt. 3/c). A szerzővel a könyvről Keserű Katalin művészettörténész beszélget.

Visszapillantó

Nemzetközi szalmakalap-kiállítás a Magyar Kultúra Házának kiállítótermében, 2009. augusztus 18-30.

Izgalmas kiállítást láthattak 2009. augusztus 18-30. között azok a Várnegyedbe látogató magyarok és külföldiek, akik betévedtek a Magyar Kultúra Alapítvány székházának kiállítótermébe. A hagyomány és a modernitás jegyében fogant szalmakalapokban gyönyörködhettek, és ezzel párhuzamosan megcsodálhatták egy szolnoki általános iskola diákjainak kalapos figurákról készített rajzait is.

tovább
Székelyföldi néprajzi fotók az interneten

tovább
Éri István halálára

„Az első két évtizedben e szakmai közösség intenzív együttmunkálkodásához az intézményi hátteret az ún. szocializmus időszakának talán legkiemelkedőbb tudományos-kulturális menedzsere, Éri István biztosította: előbb a Veszprém Megyei Múzeumok, illetve a Múzeumi Restaurátori és Módszertani Központ igazgatójaként, utóbb pedig a Központi Múzeumi Igazgatóság igazgató-helyetteseként” – az MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottsága történetéről szólva 2009. november 9-én este írtam ezeket a sorokat. Néhány órával később pedig dermedten olvastam az egyik internetes hírportálon, hogy már csak múlt időben beszélhetünk Róla.

tovább

 

Csont és bőr

2009. november 12-13-án kerül megrendezésre a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Csont és bőr. Az állati eredetű nyersanyagok feldolgozásának története, régészete és néprajza c. konferencia, amelyre a szervezők minden érdeklődőt várnak.

Program és Rezümé füzet.Csont és Bõr (1).pdf

Wöller István köszöntése

80. születésnapja alkalmából 2009. október 27-én 10 órakor a Veszprémi Akadémiai Bizottság székházának (Veszprém, Vár u. 37.) emeleti dísztermében az MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottsága rendkívüli, nyilvános ünnepi ülésen köszönti a Munkabizottság alapító és örökös tiszteletbeli tagját, a malmok múltjának avatott kutatóját, a Veszprém megyei honismereti mozgalom közkedvelt és köztiszteletben álló személyiségét, Wöller Istvánt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Wöller_meghivo.pdf

 

Könyvbemutató


2009. október 13-án, kedden délután 19 órától
az
Elfeledett magyar mesterségek és népélet című könyv és a Régi népélet naptára (2010) bemutatójárakerül sor a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávéházában (1075 Budapest, Károly krt. 3/c). A könyv szerzője, Selmeczi Kovács Attila vetítéssel egybekötve mesél a régi mesterségekről, szokásokról és jeles napokról. Házigazda a Cser Kiadó. A helyszínen a naptár 50 % árengedménnyel kapható!

Mesterségek a székely közösségekben

Az Énlaka-konferenciák második rendezvényeként 2009. szeptember 24-26. között az énlakai Művelődési Házban kerül megrendezésre a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, a Pro Énlaka Alapítvány, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem Humántudományok Tanszéke, valamint a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszéke szervezésében a Mesterségek a székely közösségekben című tudományos tanácskozás. Az elmúlt évtizedekben a Székelyföldön is jelentős változások történtek a kézművesség viszonyaiban: a munkaszervezés gyakorlata átalakult, a kézművesség egyes ágai visszaszorultak. Ezzel egyidőben megfigyelhető a hagyományos mesterségek újjáélesztésére, illetve fenntartására irányuló törekvés is. Mindez már csak azért is jelentős feladatot ró a múlt kutatói számára, mivel a tradícionális foglalkozások feltárása terén sok még a fehér folt. A konferencia részvevői az előrelépés érdekében veszik számba az eredményeket és a gyűjtés-dokumentálás, tudományos feldolgozás előtt álló feladatokat.

A vasművesség évezredei a Kárpát-medencében

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában megjelent a 2007. június 12-13-án Miskolcon megrendezett A vasművesség évezredei a Kárpát-medencében című konferencia előadásainak szerkesztett anyaga. A 260 oldlas kötet 2990 forintért megvásárolható, illetve megrendelhető a szombathelyi Savaria Múzeumban (9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9., e-mail: info@savariamuseum.hu), illetve az info@iparmuzeum.hu címen.

Kézművesség Nyugat-Pannóniában

2008. április 18. 18. óra: A ,,Kézművesség Nyugat-Pannóniában” című kiállítás megnyitója. Savaria Múzeum (Szombathely, Kisfaludy S. u. 9.) A kiállítás alkalmából kerül bemutatásra Dr. Nagy Zoltán: „Jeles céhtárgyak és mesterművek – kézművesség a Nyugat-Dunántúli Régióban” című könyve.

Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében

2008 április 18–20: Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénysorozata Szombathelyen

szek_logo_b.jpg

Legyen a kezdőlapom!
Támogatóink
Linkajánló
Kapcsolat | Honlap-térkép | Impresszum