Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület  •  MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottság
Ki a kézműves?  •  Hírek, programok  •  Kereső
Nyitóoldal
Mester-kereső
Nyitott műhelyek
Technológiai Tudás Tára
Kézművesek öröksége
Múzeumi barangoló
Digitális céhláda
Ipar-kép-tár
Enciklopédia
Szakmatörténeti Elektronikus Könyvtár
Könyvespolcra
Bemutatkozás
A honlapról
Az Egyesület
A Munkabizottság
Kapcsolat
Hírek, programok
Székelyföldi néprajzi fotók az interneten

A Szülőföld Alaptól nyert pályázata révén sikerült a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnak egy profi negatív szkennert vásárolnia. A beszerzés eredménye máris látható, a napokban elkezdték felrakni a múzeum honlapjára a néprajzi jellegű fotókat.

tovább
Éri István halálára

   „Az első két évtizedben e szakmai közösség intenzív együttmunkálkodásához az intézményi hátteret az ún. szocializmus időszakának talán legkiemelkedőbb tudományos-kulturális menedzsere, Éri István biztosította: előbb a Veszprém Megyei Múzeumok, illetve a Múzeumi Restaurátori és Módszertani Központ igazgatójaként, utóbb pedig a Központi Múzeumi Igazgatóság igazgató-helyetteseként” – az MTA VEAB Kézművesipar-történeti Munkabizottsága történetéről szólva 2009. november 9-én este írtam ezeket a sorokat. Néhány órával később pedig dermedten olvastam az egyik internetes hírportálon, hogy már csak múlt időben beszélhetünk Róla.

tovább
Wöller István köszöntése
tovább
Csont és bőr

  2009. november 12-13-án kerül megrendezésre a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Csont és bőr. Az állati eredetű nyersanyagok feldolgozásának története, régészete és néprajza c. konferencia, amelyre a szervezők minden érdeklődőt várnak.

 
Program és Rezümé füzet.Csont és Bõr (1).pdf

Könyvbemutató

   2009. október 13-án kedden délután 19 órától az Elfeledett magyar mesterségek és népélet című könyv és a Régi népélet naptára (2010) bemutatójára kerül sor a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávéházában (1075 Budapest, Károly krt. 3/c.). A könyv szerzője, Selmeczi Kovács Attila vetítéssel egybekötve mesél a régi mesterségekről, szokásokról és jeles napokról. Házigazda a Cser Kiadó. A helyszínen a naptár 50%-os árengedménnyel kapható.

A vasművesség évezredei a Kárpát-medencében

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában megjelent a 2007. június 12-13-án Miskolcon megrendezett. A vasművesség évezredei a Kárpát-medencében című konferencia előadásainak szerkesztett anyaga. A 260 oldalas kötet 2990 forintért megvásárolható, illetve megrendelhető a szombathelyi Savaria Múzeumban (9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9., e-mail: info@savariamuseum.hu), illetve az info@iparmuzeum.hu címen.

 

Mesterségek a székely közösségekben

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában megjelent a 2007. június 12-13-án Miskolcon megrendezett A vasművesség évezredei a Kárpát-medencében című konferencia előadásainak szerkesztett anyaga. A 260 oldlas kötet 2990 forintért megvásárolható, illetve megrendelhető a szombathelyi Savaria Múzeumban (9700 Szombathely, Kisfaludy S. u. 9., e-mail: info@savariamuseum.hu), illetve az info@iparmuzeum.hu címen.

Konferencia: Reneszánsz a magyar vasművességben. 2008. szeptember 12-14.


   „Reneszánsz a magyar vasművességben” II. Fazola napok. Kovácsművészeti szimpózium, kiállítás és VIII. Fazola díszműkovácsverseny az Országos Műszaki Múzeum Kohászati Múzeuma, a Magyarországi Kovácsmíves Céh és a miskolci Rotary Club szervezésében Miskolc-Lillafüreden, illetve Újmassán.

tovább
2008. szeptember 26.:

Ipartörténeti vetélkedő. Szombathely, jelentkezés, információ: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (9700 Szombathely, Honvéd tér 2. Tel.: 94/506-649 (Takács Tamás) • E-mail: vmkik@vmkik.hu)

2008. augusztus 22–25:

2008. augusztus 22–25: A reneszánsz kézművesség bemutatása a Savaria Történelmi Karnevál keretében. Információ: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (9700 Szombathely, Honvéd tér 2. Tel.: 94/506-649 (Takács Tamás) • E-mail: vmkik@vmkik.hu)

2008. szeptember 27.:

Kézműves-történeti kiállítás – Szombathelyi Kistérségi Forgatag. Információ: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (9700 Szombathely, Honvéd tér 2. Tel.: 94/506-649 (Takács Tamás) • E-mail: vmkik@vmkik.hu)

Korhű öltözékek kiállítása

2008. április 19-20: Korhű öltözékek kiállítása, amely megtekinthető április 19–20. között, kosztümös fotózási lehetőséggel. Szombathely, Aréna u. 8.

A római kori kézművesség bemutatása

 

2008. április 19. 9 óra: A római kori kézművesség bemutatása, az ősi, római kézműves hagyományokat ápolók bemutatkozása 9–13 óra között (ékszerkészítés, fegyverkovács-műhely, fazekasság, kenyérsütés stb.). Ferences-kert (Szombathely, Aréna u. 1.)

Kézművesség Nyugat-Pannóniában

 

2008. április 18. 18. óra: A ,,Kézművesség Nyugat-Pannóniában” című kiállítás megnyitója. Savaria Múzeum (Szombathely, Kisfaludy S. u. 9.) A kiállítás alkalmából kerül bemutatásra Dr. Nagy Zoltán: „Jeles céhtárgyak és mesterművek – kézművesség a Nyugat-Dunántúli Régióban” című könyve.

Házigazda: Dr. Horváth Sándor igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága

A kiállítást megnyitja: Dr. Parragh László elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A kiállítás megtekinthető: 2008. szeptember 30-ig

A könyvet bemutatja: Dr. Holló Szilvia Andrea elnök, Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület

Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében

2008 április 18–20: Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénysorozata Szombathelyen

szek_logo_b.jpg

Legyen a kezdőlapom!
Támogatóink
Linkajánló
Kapcsolat | Honlap-térkép | Impresszum